Maak op voorhand jouw favoriete pizzadeeg (of gebruik Piet's foolproof en no-knead recept). Stook de OVUN 30/45 minuten voor je wil bakken op zoals beschreven in deze blogpost.
Rol je deeg zo dun mogelijk uit maar vermijdt sheurtjes. Gebruik rijkelijk semola.
Verwijder overtollig semola van onder de pizza. Beleg dun.
Schuif nu de pizzaschep onder de belegde pizza.
tip: Zorg ervoor dat er een heel klein beetje semola tussen de schep en de pizza ligt.
Breng de schep met pizza tot achter in de OVUN tot vlak naast het gat (of de vuurspuwer).
Trek met een vlotte beweging de schep van onder de pizza. (te traag zorgt voor een ovale pizza :-)
Sluit de OVUN deur.
Na 60 seconden draai je de pizza een slag. Breng daarvoor voorzichtig de schep onder de pizza, haal deze naar je toe en met behulp van 2 vingers draai je de pizza snel een slagje.
Plaats de pizza terug in de OVUN en sluit de deur.
Na 30 seconden draai je de pizza nog een slag.
Controleer na 2 minuten of je de pizza nog langer in de OVUN wil laten bakken en eventueel nog een slag wil draaien.
Tips:
Gebruik precies voldoende semola. (te weinig en je pizza blijft aan de schep kleven, teveel zal verbranden)
Zorg dat er steeds een vlam in de stookruimte is wanneer je een pizza bakt. Zoniet voeg je een stukje hout toe aan de gloeiende kolen.
Beleg de pizza niet te veel. Less is more bij pizza's.
Probeer je pizza zo dun mogelijk uit te rollen (met of zonder deegrol).
Vermijd scheurtjes in het deeg want zo lekt mogelijk saus en dan blijft je pizza op de schep of aan de vloer kleven.
Oefening baart kunst. Pizza is ogenschijnlijk eenvoudig maar kan tricky zijn.