Hoe moet je koken met restwarmte

14-02-2023

Koken in de OVUN kan in grote lijnen op 2 manieren: Met directe warmte en met restwarmte.

Directe warmte

Met directe warmte bedoelen we koken, bakken, garen terwijl het vuur brandt. Bij het koken met directe warmte kan je de hoogste temperaturen bereiken. Tot wel 500°C. Wanneer je bakt terwijl er nog vuur brandt kan je een lichte rooktoets proeven. Hoe hoger te temperatuur, hoe minder rooksmaak. 

Wanneer je pizza's bakt op 400-500°C heb je zo goed als geen rooksmaak. Om deze hoge temperaturen te kunnen behalen moet je de OVUN efficient doen branden. En de OVUN is zo gemaakt om dat vanzelf rookloos te doen.

Met directe warmte kan je gerechten bereiden zoals: gegrild vlees of groenten, flatbreads, pizza, geflambeerde appeltjes, calzone, ...

TIP: Wanneer je voor een bepaald gerecht toch iets meer rooksmaak wil, dan kan je bvb een dikker stuk hout of een minder droog stuk uitkiezen.

Restwarmte

Wanneer het vuur uit is kook je met restwarmte. Dat is de warmte die is opgeslagen in de vuurvaste stenen. Deze koelen traag af (+/-30°C/uur) en stralen dus hun hitte af op de gerechten. Vlak na het stoken liggen er nog stukken houtskool na te gloeien. Deze zorgen voor een constante temperatuur. Restwarmte is prima voor gerechten die lagere en stabielere temperaturen kunnen gebruiken. Denk maar aan quiche, gebak, brood, taart,...

TIP: Sluit de schouw af onmiddellijk wanneer de vlammen uit zijn. Zo blijft de OVUN veel langer op temperatuur.

Rooksmaak krijg je niet van die gloeiende kooltjes, tenzij je er rookhout in legt. Rookhout vind je in verschillende vormen: Houtsnippers (met of zonder whiskeysmaak), pellets, rookmot, schavelingen, fruithout ...

Met de restwarmte bereid je gerechten zoals: ovenschotels, gebak, brood, lasagne, quiche, ...

Samengevat

Directe warmte: wanneer het vuur brandt - hogere temperaturen - lichte tot geen rokerige smaak

Restwarmte warmte: wanneer de vlamfase voorbij is - lagere stabiele temperaturen - geen rooksmaak TENZIJ je rook gaat creëren.


Blijf op de hoogte van nieuwe posts